Harmonia i czystość
Restauracje, które goszczą wielu gości a w ich progach przewija się wielu smakoszy, wciąż tętnią życiem. Każda minuta pracy w tego rodzaju miejscach jest na wagę złota. Praca wciąż wre, a odpowiednie rozplanowanie czynności i efektywne zagospodarowanie czasu jest niezwykle cenne. Przygotowywanie dań, sprzątanie stolików i przygotowywanie ich dla następnych klientów, wyciąganie gorących dań z piekarnika, musi być wykonywane dokładnie, szybko oraz ostrożnie. Zachowanie zasad higieny i bezpieczeństwa staje się fundamentalnym punktem działania. W kuchni, w której ceni się czas pracy nie obejdzie się bez profesjonalnych czyściw. Czyściwa w kuchni stosuje się najczęściej w celach osuszania żywności, ochrony dłoni przed poparzeniem i usuwania trudnych, tłustych zabrudzeń.
Restauracje w których wciąż się coś dzieje, nabierają żywego charakteru. Blaty robocze, kuchnie czy piekarniki poprzez częste eksploatowanie wymagają wycierania i czyszczenia nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt razy dziennie w celu zachowania odpowiedniej higieny. Wnętrza lodówek, krajalnice, wagi to kolejne urządzenia gastronomiczne, które wymagają utrzymania czystości za pomocą środków dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Po całym dniu pracy kolejnym obowiązkiem jest oczyszczenie całej kuchni w celu zapewnienia higieny i jakości potraw.
Niezwykle ważnym i reprezentacyjnym miejscem w restauracji jest bar, który musi prezentować się doskonale przez cały czas. Wzrok klientów przyciąga zastawa, szkło czy też ekspresy do kawy. Wyposażenie to musi być regularnie wycierane, czyszczone z kropelek wody, kawy czy mleka, a nawet polerowane na połysk. Ekspresyjne tempo pracy na restauracyjnym zapleczu, wymaga odpowiednich środków, które pozwalają na szybkie i łatwe radzenie sobie z nieczystościami i brudem. Czyściwa stosowane w kuchniach muszą być bardzo skuteczne w usuwaniu opornych i tłustych zabrudzeń, tak, aby zaoszczędzić czas zabieganych kucharzy i kelnerów.