Kuchenki mikrofalowe w gastronomii

paź 21, 2012 przez

Kuchenki mikrofalowe stosowane są nie tylko w domach, ale również w zakładach gastronomicznych. Oczywiście te, które używane są w restauracjach są starannie dostosowane do tej roli. Innym typem są również specjalne aparaty mikrofalowe przeznaczone do zakładów gastronomicznych.

Właściciel restauracji ma tak szeroki wybór kuchenek wykorzystujących energię mikrofalową, że swoją decyzję musi podjąć, biorąc pod uwagę kilka ważnych aspektów.

Kuchenki mikrofalowe można podzielić ze względu na ich wielkość. I tak za małe uznaje się kuchenki mające do 20 litrów, średnie mikrofalówki to takie, które mają od 20 do 29 litrów, a duże mikrofalówki mają pojemność powyżej 29 litrów.

Kuchenki dzieli się również, uwzględniając moc działania. Kuchenki o małej mocy mają 1500 W, średniej mocy kuchenki mają moc od 1500 do 5000 W, a kuchenki mikrofalowej dużej mocy mają powyżej 5000 W.

Istnieją również różne typy kuchenek odróżniających się wykorzystywanymi funkcjami. I tak w sprzedaży są kuchenki oparte wyłącznie na działanie mikrofal, takie urządzenia służą do podgrzewania, rozmrażania i gotowania delikatnych warzyw, ryb oraz mięs. Istnieje możliwość zakupu kuchenek z dodatkowym źródłem ciepła, na przykład grillem, podczerwienią, które łączą funkcjonalność kuchenek mikrofalowych oraz piekarnika.  Takie urządzenia pozwalają uzyskać piękną brązową skórkę oraz umożliwiają inaktywację flory bakteryjnej.

Podobne wpisy

Tagi

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *