Na co uważać podejmując pracę sezonową w gastronomii?

Cze 30, 2014 przez

Już praktycznie ostatni gwizdek na znalezienie pracy sezonowej dla wszystkich, którzy w wakacje chcą zarobić dodatkowe pieniądze. Pracy możemy szukać praktycznie w każdej branży, także w gastronomicznej – to szczególnie ten segment przez wakacje odnotowuje większą liczbę wczasowiczów korzystających z usług.
Ożywienie w gastronomii skutkuje wolnymi etatami i ogłoszeniami pracy dorywczej na takich stanowiskach jak kelner, barman czy pomocnik kucharza. Oferty pracy tymczasowej często można połączyć z wakacjami, ponieważ sezonowe prace są dostępne np. w kurortach nadmorskich, gdzie oprócz pensji, pracodawca zapewnia nam np. nocleg czy wyżywienie.

O czym należy pamiętać?

  • Warto sprawdzić, czy pośrednicząca w naszym zatrudnieniu agencja pracy ma do tego uprawnienia (można to zweryfikować np. w urzędzie pracy),
  • należy przeczytać dokładnie wszystkie klauzule umowy! Np. te mówiące o wymiarze godzin każdego dnia,
  • w przypadku pracy za granicą, a także i w Polsce należy sprawdzić warunki ubezpieczenia,
  • dokładnie należy sprawdzić zapisy w umowie mówiące o rzeczach, które od naszej wypłaty zostaną odliczone (np. koszty zakwaterowania)

Kuszące wydają się tez oferty pracy bez umowy. Należy jednak pamiętać, że wtedy nie mamy żadnej gwarancji, że wypłatę otrzymamy i tym samym nie mamy żadnej podstawy do roszczeń.

Podobne wpisy

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *