Na co uważać podejmując pracę sezonową w gastronomii?
Już praktycznie ostatni gwizdek na znalezienie pracy sezonowej dla wszystkich, którzy w wakacje chcą zarobić dodatkowe pieniądze. Pracy możemy szukać praktycznie w każdej branży, także w gastronomicznej – to szczególnie ten segment przez wakacje odnotowuje większą liczbę wczasowiczów korzystających z usług.
Ożywienie w gastronomii skutkuje wolnymi etatami i ogłoszeniami pracy dorywczej na takich stanowiskach jak kelner, barman czy pomocnik kucharza. Oferty pracy tymczasowej często można połączyć z wakacjami, ponieważ sezonowe prace są dostępne np. w kurortach nadmorskich, gdzie oprócz pensji, pracodawca zapewnia nam np. nocleg czy wyżywienie.
O czym należy pamiętać?
- Warto sprawdzić, czy pośrednicząca w naszym zatrudnieniu agencja pracy ma do tego uprawnienia (można to zweryfikować np. w urzędzie pracy),
- należy przeczytać dokładnie wszystkie klauzule umowy! Np. te mówiące o wymiarze godzin każdego dnia,
- w przypadku pracy za granicą, a także i w Polsce należy sprawdzić warunki ubezpieczenia,
- dokładnie należy sprawdzić zapisy w umowie mówiące o rzeczach, które od naszej wypłaty zostaną odliczone (np. koszty zakwaterowania)
Kuszące wydają się tez oferty pracy bez umowy. Należy jednak pamiętać, że wtedy nie mamy żadnej gwarancji, że wypłatę otrzymamy i tym samym nie mamy żadnej podstawy do roszczeń.