Obrus na medal
Do przygotowań sali konsumenckiej przez kelnerów należy sprawdzenie czystości sali, odkurzanie blatów stolików i ich prawidłowe ustawienie, pobranie bielizny stołowej, nakrycie stolików obrusami, przygotowanie stolików pomocniczych. Obrusy prostokątne składa się zawsze równolegle do dłuższego boku, od siebie, aby złożony kant wypadł od strony składającego.
Następne złożenie wykonuje się od strony lewej do prawej, przez połowę obrusa. Po zaprasowaniu złożonego obrusa wykonujemy czwarty ruch, również od strony lewej do prawej. W ten sposób powstaje mały kwadrat lub prostokąt złożony z kilku warstw. Zaprasowany środkowy kant obrusa musi zawsze znajdować się pośrodku stołu, zaprasowaniem do góry. Boki obrusa muszą jednakowo zwisać poza brzegami stołu, tak aby ze wszystkich stron miały taką samą długość.
Prawidłowe rozłożenie obrusa jest jedną z podstawowych umiejętności kelnera. Obrus rozkłada się w następujący sposób. Na stole kwadratowym kładzie się obrus po lewej stronie tak, aby główne zgięcie obrusa było skierowane w prawą stronę ku połowie stołu, obrus kładzie się od strony lewej tak, aby po rozpostarciu go zwis był po obu stronach jednakowy.
Środkową część obrusa ujmuje się kciukiem i palcem wskazującym, kładąc trzy pozostałe palce na górnej jego części; chwyt ten wykonuje się obiema rękami na szerokość stołu, tak uchwycony obrus podnosi się lekko ponad stół, przesuwając go na przeciwległą stronę stołu, nie zmieniając jeszcze układu palców, zwracając przy tym uwagę, żeby fałda środkowa przebiegała pośrodku stołu. Następnie podnosi się trzy palce leżące na górnej części obrusa, przez co rozluźnia się jego górna fałda środkowa; obrus podnosi się nieco do góry i przyciągając go do siebie rozkłada na stole. Zmiana obrusa w obecności konsumenta musi być wykonana bardzo starannie i estetycznie.