Odzież dla pracowników gastronomii

lip 19, 2013 przez

KucharzWiadomo – praca z jedzeniem wiąże się z przestrzeganiem szeregu norm narzuconych przez przepisy BHP. Również stroje kelnerów i barmanów podlegają pod pewne normy, jednak nie tak restrykcyjne jak ubiór personelu pracującego w kuchni.

Kelner: elegancja czy swoboda?

Tak naprawdę dużo zależy od charakteru lokalu. Strój kelnera przybiera charakter wizytowy, ponieważ ten ma największy kontakt z klientem, co jest równoznaczne z reprezentowaniem danego lokalu przed gośćmi. W profesjonalnych restauracjach o wysokim standardzie często przyjmuje się, że kelnerki mają obowiązek zakładać obcasy (przynajmniej 2,5 cm), czy też nosić włosy upięte w kok. W przypadku kelnerów obowiązkowa jest biała koszula i eleganckie spodnie.

Regulamin pracy, który powinien być dostępny dla każdego pracownika, często narzuca wymogi ubioru zarówno dla kelnerów, jak i pracowników kuchni. Odzież dla gastronomii dla kucharzy jednak jest opisana dużo bardziej restrykcyjne i musi podlegać pod z góry ustalone standardy.

Kontrole urządzane przez sanepid często sprawdzają nie tylko warunki, w jakich jest przygotowywane jedzenie, ale także stan odzieży do pracy w kuchni oraz obecność czepków. Dodatkowo, przybiera to na ważności, kiedy mamy do czynienia z tak zwaną kuchnią otwartą – w tym wypadku kucharze są widoczni dla gości, a ich ubiór może znacznie wpłynąć na postrzeganie lokalu przez klientów.

Podobne wpisy

Tagi

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *