Odzież dla pracowników gastronomii

Lip 19, 2013 przez

KucharzWiadomo – praca z jedzeniem wiąże się z przestrzeganiem szeregu norm narzuconych przez przepisy BHP. Również stroje kelnerów i barmanów podlegają pod pewne normy, jednak nie tak restrykcyjne jak ubiór personelu pracującego w kuchni.

Kelner: elegancja czy swoboda?

Tak naprawdę dużo zależy od charakteru lokalu. Strój kelnera przybiera charakter wizytowy, ponieważ ten ma największy kontakt z klientem, co jest równoznaczne z reprezentowaniem danego lokalu przed gośćmi. W profesjonalnych restauracjach o wysokim standardzie często przyjmuje się, że kelnerki mają obowiązek zakładać obcasy (przynajmniej 2,5 cm), czy też nosić włosy upięte w kok. W przypadku kelnerów obowiązkowa jest biała koszula i eleganckie spodnie.

Regulamin pracy, który powinien być dostępny dla każdego pracownika, często narzuca wymogi ubioru zarówno dla kelnerów, jak i pracowników kuchni. Odzież dla gastronomii dla kucharzy jednak jest opisana dużo bardziej restrykcyjne i musi podlegać pod z góry ustalone standardy.

Kontrole urządzane przez sanepid często sprawdzają nie tylko warunki, w jakich jest przygotowywane jedzenie, ale także stan odzieży do pracy w kuchni oraz obecność czepków. Dodatkowo, przybiera to na ważności, kiedy mamy do czynienia z tak zwaną kuchnią otwartą – w tym wypadku kucharze są widoczni dla gości, a ich ubiór może znacznie wpłynąć na postrzeganie lokalu przez klientów.

Podobne wpisy

Tagi

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *