Piece gazowe dedykowane pizzeriom
Piece gazowe dedykowane są dużym pizzeriom, wyspecjalizowanym zarówno w sprzedaży na miejscu, na wynos, jak i pizzeriom dostarczającym produkty na zamówienie, lub w zakładach produkcyjnych przygotowujących produkt mrożony. Piece te posiadają oddzielne sterowanie elektroniczne do 350°C górne i dolne elementy grzewcze, możliwość włączenia ekonomicznego trybu pracy urządzenia i programator czasowy z możliwością zaprogramowania włączenia pieca o dowolnej godzinie.
Wnętrze komory roboczej w tego typu piecach, wykonane jest z szamotu, a obudowa ze stali nierdzewnej i emaliowanej. Komory robocze posiadają niezależne podświetlenia, drzwi, które wyposażone są w szybę pozwalającą na bieżącą kontrolę stopnia zaawansowania pieczenia. W ofertach firm znajdują się modele jedno, dwu i trzykomorowe, w różnorodnych wymiarach. Modułowa konstrukcja elektrycznych pieców pozwala na rozpoczęcie eksploatacji urządzenia od wersji jednokomorowej, a następnie rozbudowanie go o jedną lub dwie (w zależności od modelu) komory roboczej w celu zwiększenia wydajności.
Piece gazowe, ze względu na większe wymagania pod względem bezpieczeństwa obsługi i eksploatacji montowane są w pełni fabrycznie. Z tego względu ilość komór roboczych pieca, w zależności do wyboru: jedna bądź dwie, powinna być dopasowana na etapie zamówienia. Piec gazowy wymaga również podłączenia do zasilania 220 V, potrzebnego do sterowania oraz oświetlenia. Moc jaką należy zabezpieczyć w tym celu wynosi 0,65 kW dla każdej komory. Czas osiągnięcia maksymalnej temperatury roboczej wynosi 350°C i około 35 min do wydajnej i prawidłowej pracy.