Prawidłowe nakrycie stołu

sie 2, 2015 przez

Prawidłowe rozstawienie zastawy stołowej odgrywa niebagatelną rolę przede wszystkim w restauracjach, gdzie z reguły przychodzą osoby perfekcyjnie wręcz zaznajomione z zasadami savoir-vivre, dla których aspekt ten będzie odgrywał bardzo istotną rolę. Niemniej jednak także w warunkach domowych, warto znać podstawowe zasady nakrywania do stołu, aby nieco ponieść estetykę naszego stołu.

Czystość.

Przede wszystkim, trzeba tutaj zwrócić uwagę na czystość. Obrus powinien być świeży i czysty, zaś wszystkie talerze, szklanki oraz sztućce, starannie wypolerowane. Schludny stół to podstawa, co jest stosunkowo zrozumiałe, bowiem mało kto ma ochotę jeść z stołu, nakrytego poplamionym obrusem, czy też sztućcami, które nie stwarzają wrażenia idealnie czystych. Należy więc do tej kwestii dołożyć szczególnych starań, aby zapewnić sobie odpowiedni poziom estetyki nakrycia do stołu.

Nakrycie stołowe.

Kolejną kwestią jest same już nakrycie do stołu. Trzeba tutaj sporej dyscypliny, bowiem każda szklanka, każdy talerz, każdy sztuciec, posiada swoje, przeznaczone mu miejsce i zawsze tam powinien się znajdywać. Chodzi tutaj głównie o to, aby w restauracjach, nikt z gości nie musiał szukać gobletu czy też łyżeczki deserowej, bowiem ta, zawsze będzie się znajdywać na swoim miejscu i tam właśnie każdy ją znajdzie. Poniżej przedstawimy, jak powinno wyglądać nakrycie podstawowe oraz nakrycie rozszerzone.

Nakrycie podstawowe.

Nakrycie podstawowe przeznaczone jest do serwowania obiadu składającego się z trzech dań, wobec czego jest stosunkowo uproszczoną wersją, łatwiejsza do przygotowania, aczkolwiek także mogącą sprawić niektórym stosunkowo spore problemy.

Elementy: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa (ewentualnie nóż deserowy), kieliszek do wina, kieliszek do wody.

Rozstawienie elementów: Nóż układamy z prawej strony czubkiem ku górze, widelec zaś z lewej w tym samym kierunku, brzuszkiem w dół. Tuż obok noża powinna się znajdywać łyżka do zupy. Powyżej talerza kładziemy łyżeczkę oraz widelczyk do deserów. Widelczyk czubkiem w prawo, zaś łyżeczkę czubkiem w lewo. W przypadku, kiedy na deser będą podawane owoce czy też sery, łyżeczkę deserową należy zastąpić nożem deserowym. Tuż nad samym czubkiem noża, po prawej stronie zastawy, na wysokości sztućców deserowych ustawiamy kieliszek na wino, czy też ewentualnie pokal na piwo, jeśli będzie takowe serwowane do obiadu.

Nakrycie rozszerzone

Jest to nakrycie przeznaczone do serwowania obiadów składających się z wielu dań oraz różnych napojów.

Elelemnty: duży nóż, nóż do przystawek, nóż do ryb, duży widelec, widelec do przystawek, widelec do ryb, łyżka do zupy, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego, kielich do szampana, serwetka i podtalerz. Na podtalerzu ustawiana jest zastawa, a jednocześnie wyznacza on środek nakrycia stołu.

Rozstawienie elementów: z prawej strony talerza układamy nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek, zaś z lewej strony kładziemy duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek. Z lewej strony swoje miejsce ma talerzyk na pieczywo, zaś po jego  prawej krawędzi ustawiany jest nóż do pieczywa, ostrzem skierowany w lewo. Pozostałe elementy rozstawione są dokładnie tak samo jak w przypadku nakrycia podstawowego, tak więc wystarczy w tym przypadku dołożyć dodatkowe elementy w odpowiednich miejscach, aby z podstawowego nakrycia stworzyć nakrycie rozszerzone.

Pozostałe zasady ustawiania nakryć stołowych.

Oczywiście to jeszcze nie koniec zasad poprawnego ułożenia nakrycia. Musimy tutaj pamiętać także o kilku bardzo istotnych aspektach, wywierających wpływ przede wszystkim na estetykę nakrycia.

  • Sztućce powinny zawsze być ustawiane w takiej samej odległości od krawędzi stołu.
  • Nóż jednego nakrycia powinien wskazywać łyżkę do zupy nakrycie przeciwległego.
  • Pomiędzy poszczególnymi nakryciami, między środkami talerzy, należy zachować odległość co najmniej 80 cm.
  • Sztućce ustawiamy w kolejności ich wykorzystywania. Najdalej od talerza kładziemy te, które wykorzystane będą jako pierwsze.

Oczywiście są to tylko podstawowe zasady nakrywania do stołu, które mają za zadanie zapewnić podstawową estetykę i wygodę konsumpcji posiłku, gdyż całość zajęłaby o wiele więcej miejsca. Istnieją przecież jeszcze zasady zachowania się przy stole czy też odkładania sztućców, jak na przykład zasada mówiąca, aby łyżkę i widelec po zjedzeniu odłożyć na talerzu głównym, równolegle do siebie, trzonkami na zewnątrz, skierowanymi na godzinę piątą. Jednakże w podstawowym zakresie są to najważniejsze informacje pozwalające na prawidłowe ułożenia nakrycia stołowego czy to w restauracji, czy też w domowym zaciszu podczas wystawnego obiadu dla rodziny. Warto je znać, bowiem dzięki ich zastosowaniu zapewnimy sobie wyższy poziom estetyki i komfortu gości przy naszym stole, a to dla każdego gospodarza powinno być kwestią niezwykle istotną.

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *