Środki czystości do kuchni w restauracji

mar 31, 2015 przez

Czyszczenie kuchniKuchnia w restauracji to specyficzne środowisko, które wymaga także specjalnego dbania o czystość. Obsługa rocznie wielu milionów gości wymaga nie tylko posiadania profesjonalnego sprzętu, ale także wielu innych środków czy preparatów, dzięki którym można utrzymać czystość w gastronomii, odpowiadającą standardom narzuconym przez sanepid.

 

Naczynia myte ręcznie nie zapewniają całkowitej, wymaganej czystości mikrobiologicznej. Dopuszczalna norma przez sanepid to 100 bakterii na cm3, natomiast przy myciu ręcznym można osiągnąć nawet rekordowe wielkości – kilka tysięcy bakterii na cm3.

Warto również podkreślić, że w przypadku zatrucia, koszty leczenia pacjenta pokrywa placówka, w której do niego doszło, dlatego też właściciele coraz bardziej dbają o czystość i używają specjalistycznych środków do mycia zmywarek i przestrzeni, które mają styczność z żywnością bądź naczyniami w restauracyjnej kuchni.

 

Elementy, o które należy szczególnie dbać, to:

  • zmywarka – przy użyciu specjalistycznych środków ilość bakterii można zredukować nawet do 0/cm3,
  • piec konwekcyjny
  • kotły warzelne
  • ekspresy
  • bemary
  • wszystkie powierzchnie ze stali nierdzewnej.

Warto zapoznać się z ofertami profesjonalnych firm oferujących specjalne, certyfikowane środki to utrzymywania czystości w gastronomii.

Podobne wpisy

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *