Ekspres do kawy
Kawa, przez jednych nazywana „napojem Bogów”, to dodatek do śniadania, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie poranka. Popularność kawiarni, które zajmują się tylko i wyłącznie serwowaniem kawy i drobnych przekąsek to standard spotykany na każdym rogu.
Różnorodność ekspresów do przygotowania tego napoju sprawia, że właściciel nowopowstającego punktu gastronomicznego nie bardzo wie, jaki ekspres do kawy wybrać.
Aby przygotować rewelacyjną i smaczną kawę, nieuniknionym elementem wyposażenia gastronomii jest nie tylko ekspres, ale także osoba znająca się na rodzajach i sposobie przygotowywania kawy. To dzięki połączeniu umiejętności człowieka i odpowiedniego zaplecza gastronomicznego kawa podana gościom smakuje najlepiej.
Do wyboru na półkach sklepów gastronomicznych mamy mnóstwo ekspresów – od tych za 400-1000 złotych po wiele droższe, z możliwością mielenia ziaren kawy.
Świeżo zmielona kawa smakuje najlepiej
Odpowiednio podana, z dodatkiem mleka może stać się największym atutem restauracji. Jednak bardzo wiele zależy od charakteru prowadzonego punktu gastronomicznego. Jeśli jest to tylko element stanowiący pozycję w menu, a restauracja skupia się na przykład na serwowaniu obiadów, to pojedynczy, klasyczny ekspres z opcją spieniania mleka zdecydowanie wystarczy. Jeśli jednak jesteśmy właścicielami kawiarni, gdzie kawa jest podstawą, najlepiej zaopatrzyć się w ekspres z opcją parzenia wielu kaw równocześnie.
A co do ekspresu?
Decydując się na zakup ekspresu do kawy, trzeba liczyć się z dodatkowymi kosztami poniesionymi na elementy służące do czyszczenia i konserwacji. Mowa tu nie tylko o filtrach, tabletkach czyszczących czy też płynach do odkamieniania, ale także o dopasowaniu odpowiedniej szafki pod ekspres, która zapewni komfortowe korzystanie.