Ekskluzywne bankiety – jak jeść kawior?
Kawior, podawany na stołach zamożnych gospodarzy prezentuje się niezwykle elegancko. Ale dla wielu zaproszonych gości może stanowić nie lada problem.
Ten prestiżowy dodatek zagościł na stołach i zyskał sobie opinię ekskluzywnej potrawy za sprawą rosyjskich dostojników. Ten najlepszy – czarny, pochodzi z jesiotrów irańskich i może być ucztą dla podniebienia.
Przysmak dla niewielu
Mimo swojego prestiżu, kawior swym smakiem nie przypada każdemu do gustu. Istnieje parę sposobów jego spożywania. Pierwszym sposobem jest nakładanie go specjalną łyżką ze szlachetnego metalu wprost ze szklanej miseczki na talerz, a dopiero później spożywanie go widelcem. Nieodzownym elementem tego dania są plasterki cytryny i tost albo kawałek pieczywa. Inny sposób spożywania to zagryzanie kawioru pieczywem, znowu kolejny mówi o jego nałożeniu na tost. Ważnym jest, aby go nie rozsmarowywać na pieczywie z prostego powodu: ponieważ smakuje gorzej a i źle wygląda, co nie przystoi takiej wyrafinowanej potrawie.
Kawior to produkt, którego nie dostaniemy w każdym sklepie. Ceny kawioru również nie należą do tych z najniższej półki. Najbardziej porządanym kawiorem jest kawior czarny. Oprócz niego można również dostać kawior złoty i czerwony. Należy także pamiętać o tym, aby go szybko spożyć – może się zepsuć, a otwarty i włożony do lodówki, przy następnym spożyciu nie odzyskuje już swojego prawdziwego smaku.