Jaka patelnia do gastronomii?

mar 24, 2013 przez

patelniaAby restauracja serwowała pyszne potrawy, potrzebny jest dobry jakościowo sprzęt do ich sporządzenia. Jednym z obowiązkowych pozycji w restauracyjnej kuchni jest patelnia, czyli ulubione narzędzie każdego kucharza.

Jaka patelnia jest najlepsza?

Na rynku dostać można wiele rodzajów patelni: teflonowe, żeliwne, do grillowania… każda z nich ma swoje wady i zalety, które prędzej czy później wypłyną na wierzch przy jej długotrwałym używaniu. Dobrym rozwiązaniem są patelnie ze stali węglowej pochodzenia francuskiego. Idealnie sprawdzają się w kuchni jako profesjonalne narzędzie w rękach każdego sprawnego kucharza. Stal węglowa nie zawiera żadnych niebezpiecznych powłok chemicznych, ma lekko niebieskawy kolor i jest odporna na utlenianie. Podczas używania lekko zmienia swój kolor i nabiera naturalnych właściwości, które powodują, że potrawy do niej nie przywierają.

Zbudowanie patelni ze stali węglowej wyklucza jej mycie w zmywarce. Należy ją myć ręcznie pod strumieniem ciepłej wody i nie pozostawiać mokrej na dłużej niż 15 minut. Takie postępowanie gwarantuje bardzo długą żywotność tego typu patelni.

Ta patelnia polecana przez profesjonalnych kucharzy nadaje się idealnie do smażenia na małej ilości tłuszczu, rumienienia i podsmażania. Równocześnie jest lekka i równomierne nagrzewa się.

Podobne wpisy

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *