Technika noszenia tac i naczyń

paź 21, 2012 przez

Praca kelnera wymaga staranności oraz dbałości o najmniejszy szczegół. Podstawowa umiejętność polega na noszeniu tacy, podawaniu potraw wraz z zamówionymi posiłkami oraz na sprzątaniu ze stołu. Wszystkie te czynności należy wykonywać w profesjonalny sposób, z zachowaniem zasad higieny oraz wysokiej estetyki, przy jednoczesnym uwzględnieniu komfortu klienta oraz unikaniu nadmiernego zwracania na siebie uwagi.

 

Podstawa to higiena. I tak nie należy dotykać rękami tych naczyń i sztućców, które miały bezpośredni kontakt z żywnością. Jeśli istnieje taka konieczność, należy do tego celu użyć serwetki kelnerskiej. Wszelkie naczynia – talerze i półmiski należy trzymać za brzeg lub przez serwetkę kelnerską, a sztućce za trzonki. Szklanki i kieliszki najlepiej chwytać za nóżkę lub za zewnętrzną część dna. Jeśli korzystamy z tacy, to ustawiamy na niej talerze i półmiski w jednej warstwie (nie piętrowo). Zbyt duże obciążenie tac ma wpływ na zmniejszenie bezpieczeństwa pracy kelnera, co może skutkować przechyleniem półmisków i wylanie ich zawartości.

 

Bardzo ważna jest inna zasada: przenoszenie lewą ręką tacy i prawą wykorzystywanie do podawania posiłków i ich serwowania.

 

Jednorazowo można przenosić dwa talerze z zupą (po jednym w każdej ręce) oraz trzy talerze z daniem głównym (jednego w prawej ręce i dwóch w lewej).

 

Ponadto nadrzędna zasada to niełączenie czystych naczyń z brudnymi.

 

Tace kelner może nosić na odwróconej górnej dłoni lub na przedramieniu. Jeśli poruszamy się w ciasnych pomieszczeniach, poleca się noszenie tac ponad lewym barkiem. Tace okrągłe służące do przenoszenia szklanek i kieliszków nosi się na lewej ręce. Lewa ręka powinna być wysunięta lekko do przodu, a taca powinna znajdować się na widoku.

 

Podczas przenoszenia tac należy również zwrócić uwagę na ich odpowiednie obciążenie. I tak lżejsze przedmioty należy ustawiać dalej od ciała, a cięższe bliżej. Zawsze wysokie przedmioty przenosić w pozycji poziomej i zwracać uwagę, by uchwyty naczyń były skierowane w lewą stronę. Należy unikać też noszenia zbyt obciążonych tac.

 

Jak kelnerzy powinni przenosić talerze?

Istnieje jedna odgórna zasada w gastronomii. Mówi ona o tym, że wszelkie talerze z zawartością, -niezależnie, czy są to talerze płaskie czy głębokie należy przenosić w prawej ręce. Talerz ujmuje się trzema palcami: kciuk należy trzymać na górze talerza (przy jego brzegu), natomiast palec wskazujący oraz środkowy powinny podtrzymywać talerz od dołu. Taki sposób chwytania talerza ułatwia jego stawianie na stole.

 

Jeśli przenosimy dwa talerze, należy oczywiście robić to w dwóch rękach. Zawsze ujmuje się talerz prawą ręką i następnie przekłada go do lewej. Jeśli pierwszy talerz zostanie prawidłowo uchwycony, można do niego dołożyć drugi talerz. Naczynia będą znajdować się do siebie poziomo. Jeśli przenosimy trzy talerze, również wykorzystujemy do tego lewą rękę, jednak do trzeciego naczynia wykorzystuje się krawędź drugiego oraz przegięcie dłoni.

 

Talerze głębokie przenosi się na talerzach płaskich. Nie należy przenosić więcej niż dwa talerze głębokie w lewej ręce oraz jeden w prawej. Jeśli planujemy przenosić większą ilość naczyń, to do tego celu należy użyć stolika pomocniczego. Można również użyć tacy, by przenoszenie posiłków i naczyń było jeszcze prostsze.

 

Podobne wpisy

Tagi

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *