Poczęstunek dla gościa restauracji

sty 30, 2015 przez

przystawka w restauracjiIdąc do restauracji, często zamawiamy przystawkę, która ma za zadanie pobudzić nasz apetyt. Przeważnie jest to mały, lokalny posiłek, który zajmie nas podczas oczekiwania na zamówione danie i skutecznie zaostrzy apetyt.

Przystawka często jest mylona jednak z przekąską. Przekąski to drobne posiłki przed daniami głównymi, bądź podawane jako samodzielne dania w formie zimnego bufetu. Najczęściej tym poczęstują nas restauracje, oferując na spróbowanie lokalne smakołyki.

Przystawka może być podana na ciepło bądź na zimno. Są to najczęściej dodatki do dania głównego Przystawki zyskały także popularność na różnego rodzaju wystawach czy imprezach, gdzie czas oczekiwania na resztę gości może być wydłużony. Coraz częściej można jednak spotkać się z sytuacją, gdzie oprócz pozycji w karcie dań z przystawkami, restauracja serwuje nam drobny poczęstunek na powitanie. Często jest to np. chleb z lokalnym przysmakiem czy też coś charakterystycznego dla danego regionu. Taki zabieg dla samej restauracji nie będzie bardzo kosztowny, a może bardzo pozytywnie wpłynąć na wizerunek danego miejsca.

Takie drobne „upominki” dla gości często mogą wpłynąć na opinie gości o danym miejscu oraz poziomie obsługi. Świadczyć to może także o wysokiej randze danego miejsca, które dba o swoich gości nie tylko skupiając się na podawanych daniach głównych, ale także na odpowiednim przywitaniu i zostawieniu pozytywnego wrażenia na odwiedzających turystach.

Podobne wpisy

Tagi

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *