Jak ułożyć menu w restauracji?
Karta menu w restauracji powinna być przemyślana, ale równocześnie ciekawa i różnorodna. Jak pogodzić te różne cechy w jednej karcie menu?
Przede wszystkim menu w restauracji powinno być ułożone z głową. Nie tylko właściciele, ale przede wszystkim kucharz powinien dobrać potrawy odpowiadające jego umiejętnościom, ale także dobrać je do charakteru lokalu. Wykwintne, drogie dania rybne raczej nie nadają się do przydrożnej smażalni – gdzie i tak prawdopodobnie cena takiego dania raczej nie będzie na kieszeń przeciętnego odwiedzającego.
Kuchnia włoska a może… polska?
Otwierając karty dań w restauracji można spotkać dania z najróżniejszych kontynentów. Kuchnia włoska, meksykańska, odrobina sushi – i „misz-masz” gotowy. Czy taka różnorodność jest dobra? Wiele tutaj zależy od umiejętności kucharza i całego personelu kuchennego. Przeważnie najlepiej skupić się na potrawach regionalnych, które nie tylko będą poszukiwane przez odwiedzających turystów, ale także będzie można je przygotować z lokalnych produktów. Dodatkowo, takie potrawy będą znane całej ekipie kuchennej, co znacznie ułatwi jej przygotowanie. Produkty rzadkie z odległych krańców świata czasami są trudno dostępne, a za tym w parze idzie wyższa cena, co niekoniecznie przełoży się na wzrost dochodów lokalu gastronomicznego.