W zakątku gastronomicznym – Uroczystości weselne
Sukces domu weselnego buduje wiele elementów. Lokalizacja obiektu, wystrój sali, w której bawić będą się weselnicy, kanały promocji marketingowej, a także detale na pierwszy rzut oka całkiem niepozorne, jak naczynia oraz sprzęt kuchenny. Najważniejszym elementem przepisu na weselny sukces jest przede wszystkim kuchnia. Decyzja o tym, na jakich zasadach będzie ona działała, może zaważyć na powodzeniu bądź porażce.
W naszym kraju ukształtowały się trendy określające schemat organizacyjny domów weselnych. W dużych miastach zdecydowanie częściej spotyka się typowe sale weselne. Ich zaplecze opiera się o kuchnie gazowe lub elektryczne, służące wyłącznie do podgrzewania dań.
W skład kuchennego wyposażenia wchodzą ponadto stosunkowo niewielkie zmywarki, nieskomplikowane piece, zestawy naczyń do podgrzewania, przemysłowe kuchenki mikrofalowe oraz podstawowe narzędzia do garnirowania potraw. Niektóre domy weselne dysponują pełnym zapleczem kuchennym, które umożliwia kompleksowe przyrządzanie potraw – od produktu po smakowity finał.