Indukcja czy płyta ceramiczna, a może… gaz?
Wybierając rodzaj kuchenki, często zastanawiamy się nad trzema możliwościami: płytą indykcyjną, ceramiczną bądź zwykłą kuchenką gazową. O ile w przypadku kuchni w restauracji, kuchenki gazowe są bardzo popularnym rozwiązaniem, o tyle w domu powinniśmy się poważnie zastanowić, czy inwestycja w kuchenkę indukcyjną będzie opłacalna.
Przede wszystkim powinniśmy rozważyć, ile tak naprawdę gotujemy w domu. Jeżeli zdarza się to od czasu do czasu, to inwestycja w nietanią płytę indukcyjną będzie się zwracać przez długie lata, przez co stanie się nieopłacalna. Bo indukcja to nie tylko oszczędności w długiej perspektywie, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. Płyta nie nagrzewa się, nawet po długim gotowaniu i jest to wygoda czyszczenia. Nie należy także zapominać o wysokiej wydajności elektrycznej. Idzie za tym jednak wyższa cena, bo, kształtuje się na poziomie 4500 tys zł. Płyta ceramiczna długo się nagrzewa i pozostaje ciepła, przez co trudniej się ją czyści. Cena jest jednak odpowiednio niższa, w porównaniu z płytami indukcyjnymi. Zużycie energii jest jednak niskie, podobnie jak w przypadku indukcji,.
Podstawową kwestią zatem podczas wyboru wydaje się więc być kwestia bezpieczeństwa oraz zastanowienie się, ile faktycznie korzystamy z kuchni w swoim domu.