Prawidłowe nakrycie stołu

Maj 26, 2013 przez

Elementem świadczącym o profesjonalności danej restauracji świadczą przede wszystkim detale. Odpowiednie nakrycie stołu, a przede wszystkim nienaganne ustawienie sztućców i talerzy często decyduje o wysokiej randze danego lokalu.

Można wyróżnić dwa rodzaje nakrycia stołu: to podstawowe, gdzie podawane są tylko dwa główne dania i deser, oraz rozszerzone. Podstawowe nakrycie zawiera:

  • Łyżkę do zupy
  • Nóż i widelec
  • Widelczyk deserowy
  • Łyżeczka deserowa
  • Kieliszek do wina
  • Kielich na wodę
  • Serweta

O ile lokalizację niektórych elementów nakrycia podamy bezbłędnie, tak lokalizacja sztućców może przysporzyć kilku problemów. Nóż zawsze kładziemy po prawej stronie, gdzie ostrze jest skierowane w lewo. Widelec kładziemy po lewej stronie, brzuszkiem do dołu. Sztućce powinny być rozłożone równomiernie po obu stronach, na tej samej wysokości.  Także ważna jest odległość noża i widelca od krawędzi stołu – powinna być po obu stronach taka sama.  Widelczyk i łyżeczkę deserową układamy nad talerzem – trzon widelca powinien znajdować się po lewej stronie, a trzonek łyżeczki po prawej.  Z prawej strony nad sztućcami znajdują się kieliszki. Według zasady, bliżej talerza znajduje się kieliszek do wina czerwonego, następnie do wody oraz wina białego. Jeśli podajemy również filiżankę do kawy, ta powinna być umieszczona po prawej stronie, dalej niż kieliszki.

Często również można się spotkać z małym talerzykiem, który jest po lewej stronie od talerza, nad widelcem. Tutaj można kłaść pieczywo.

To najbardziej popularne i najprostsze ułożenie nakrycia stołu można poszerzać o dowolną ilość sztućców, układając je w kolejności użycia – z zewnętrznej strony znajdują się sztućce do dania pierwszego, a całkowicie wewnątrz, czyli najbliżej talerza z daniem, te do ostatniej potrawy.

Podobne wpisy

Tagi

Podziej się

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *