Lodówka dla gastronomii
Własny biznes to nie lada wyzwanie. Szczególnie, gdy jesteśmy dopiero na początku swojej drogi. Trzeba wtedy decydować o takich elementach jak wystrój czy wyposażenie. Będąc świeżo upieczonym restauratorem, na pewno należy zadbać o taki element wyposażenia jak lodówka. Jednak wśród bogatej oferty firm zajmujących się wyposażeniem dla gastronomii ciężko zdecydować się na jeden konkretny model.
Jak wybrać lodówkę dla małego lokalu?
Nie ważne, czy mały czy duży, ważne jest jedno: aby zakupiony sprzęt był oszczędny i spełniał wszystkie narzucone standardy. Zdecydowanie jednym z ważniejszych zagadnień jest klasa energetyczna. Oznaczenia zaczynają się od tych najbardziej oszczędnych, A+++, po te mniej, czyli na G kończąc. Trzeba pamiętać, że te symbole niosą za sobą masę informacji. Przede wszystkim o poziomie zużycia energii podczas pracy. Dodatkowo, producent podaje informacje o zużyciu w kWh na dzień albo też na rok, co dodatkowo pomoże każdemu w wyborze odpowiedniej dopasowanej do potrzeb lodówki.
Nie ma nic gorszego, niż przerwy w dostawach prądu dla małej gastronomii. Dlatego też, wybierając lodówkę dobrze jest zwrócić uwagę na zdolność utrzymania temperatury danej lodówki. Jest ona najczęściej podawana w godzinach. Oprócz tego należy zwrócić uwagę na okres gwarancji oraz inne czynniki takie jak klasy, zdolność zamrażania, czy też funkcję automatycznego oszraniania. Jeśli wciąż mamy wątpliwości jaki model lodówki nadaje się do naszej gastronomii, zawsze można poprosić o opinię i poradę sprzedawcę.