Podawanie herbaty a zagraniczni goście
Prowadząc swoją restaurację, możemy się spodziewać gości krajowych i zagranicznych. Szczególnie, jeśli restauracja jest położona w większym mieście, na przykład w Krakowie, Warszawie czy Gdańsku. Im większe i bardziej rozwinięte miasto, tym większe prawdopodobieństwo, że naszą restaurację odwiedzi zagraniczny gość i zamówi…. herbatę.
Warto znać ogólne upodobania różnych narodów, ale nie należy z niczym przesadzać – gość z zagranicy przybył do Polski również poznać lokalną kulturę.
W Chinach najczęstszymi herbatami podawanymi do posiłku są herbaty zielone. Zaparzane są w specjalnych miseczkach z pokrywką. Warto pamiętać, że Chińczycy piją podczas posiłków herbatę zarówno na rozpoczęcie, jak i na zakończenie posiłku.
Anglicy, podobnie jak Niemcy – preferują picie herbaty z mlekiem. A może chciałoby się rzec – mleka z herbatą. Bo to ją wlewa się do mleka a nie odwrotnie.
Ukraińcy najbardziej lubią herbatę czarną, natomiast Rosjanie preferują zarówno czarną jak i zieloną – podawaną w przeźroczystych szklankach.
Jeśli odwiedzi nas gość z USA, najlepiej będzie mu podać herbatę… mrożoną, bo to w końcu tam została wymyślona w XX wieku.
Warto pamiętać o posiadaniu różnego rodzaju herbat liściastych i w torebkach, aby gość miał swobodny wybór ulubionego smaku. Dobrze jest także pomyśleć o odpowiedniej zastawie do herbaty, w którego skład wchodziłyby filiżanki i elegancki zaparzacz.