Wyposażenie kuchni w restauracji
Jednym z najważniejszych elementów w restauracji, obok wystroju, jest jedzenie. Ale aby ono było dobre i cieszyło podniebienia gości, potrzebny jest jeszcze kucharz. Ten z kolei potrzebuje odpowiednio urządzonej kuchni, aby tam móc przygotowywać pyszne potrawy.
Kuchnia w gastronomii
Dostosowanie kuchni pod względem użyteczności do personelu restauracji jest tak samo ważne, jak zakupienie odpowiedniego sprzętu. Dobre rozplanowanie pomieszczeń dla pracowników i gości pozwala połączyć te wszystkie elementy w dobrze funkcjonującą całość. Składa się na nie sprawne przyjmowanie zamówień, wydawanie ich gościom i opracowanie odpowiednio przemyślanych dróg komunikacji na linii kuchnia – sala jadalna. Rozpatrując ten problem od strony gości, sprawa jest prosta: wieszaki na ubrania wierzchnie, dobrze oznaczone, ale równocześnie nie rzucające się w oczy toalety, czy też stoliki rozmieszczone w taki sposób, aby zapewnić intymność gościom.
Ale od strony kuchni może to wyglądać nieco inaczej. Samo pomieszczenie musi mieć osobne wejście dla personelu. Najlepiej, aby na trasie wejście – kuchnia były zlokalizowane szatnie i toalety dla personelu. Jednak odległość od wejścia do spiżarni czy magazynu nie powinna być duża – może to znacznie ułatwić odbiór towaru.
Każda kuchnia to nie tylko dostosowanie się do wymogów sanitarnych, ale także zapewnienie odpowiedniego wyposażenia, kuchenki z dużą ilością palników, mikrofalówki, odpowiednio pojemnej lodówko-zamrażarki i tym podobne. Wiele zależeć może od charakteru i wielkości prowadzonej gastronomii. Sama kuchnia i umieszczony w niej sprzęt musi być przemyślany przez właściciela w taki sposób, aby wszystko tworzyło funkcjonalną całość: połączenia dobrych jakościowo sprzętów (na rynku jest bardzo wiele firm oferujących wyposażenie gastronomiczne w konkurencyjnych cenach) i odpowiednie ich rozmieszczenie mogą nie tylko ułatwić, ale także przyśpieszyć pracę kucharza.