Piece do pizzy
Podobno każdego roku zjada się na świecie 65 hektarów pizzy. Czy to nas dziwi? Zdecydowanie nie. Gorąca i aromatyczna pizza prosto z pieca to idealna propozycja na obiad czy też kolację. Calabrese, Margherita, Siciliana – dzięki odpowiedniemu wykończeniu, każda stanie się dziełem sztuki kulinarnej.
Kluczową rolę w wypieku pizzy stanowi piec. Pośród sporej oferty branży horeca, wybierać możemy wśród taśmowych piecy do pizzy, elektrycznych, gazowych czy też piecy opalanych drewnem. I to właśnie na piecach do pizzy opalanych drewnem skupimy uwagę. Tego typu piece świetnie nadają się do wypieku oryginalnej pizzy włoskiej, a możliwość dopasowania wyglądu do wystroju wnętrza, może nadać atmosferę, ciepła i oryginalności. To piece łatwe w obsłudze, ekonomiczne i ekologiczne.
Koszty eksploatacji pieca na drewno z porównywalnym piecem do pieczenia na prąd, w inwestycji zwracają się po ok. 6-7 miesiącach użytkowania. Piece te można zbudować zarówno przy ścianie, w kącie, jak i na środku sali. Piec jest opalany drewnem, np. dębem lub grabem. Dodatki innego drewna, np. jałowca, mogą nadać pizzy niepowtarzalny aromat. Czas pieczenia to ok. 3-4 min., zatem o wiele krótszy niż w piecu elektrycznym. To piec idealnie nadający się również do wypieku wyśmienitych i soczystych mięs, ryb a także wszelkiego rodzaju pieczywa oraz wiele innych potraw.