Zaplecze gastronomiczne sali weselnej
Własny dom weselny to bardzo ciekawa i pełna wyzwań inwestycja. Podczas aranżowania zaplecza gastronomicznego, inwestor powinien przemyśleć na jakich zasadach chciałby, aby owa kuchnia funkcjonowała. Kompletowanie wyposażenia kuchni domu weselnego, w której potrawy będą przyrządzane od podstaw, przypomina nieco organizowanie kuchennego zaplecza restauracji.
Zdecydowanie jednak nie jest to identyczne przedsięwzięcie. Restaurator kieruje się nie tylko komfortem, ergonomią czy estetyką. Dom weselny może nie pracować non stop, a jedynie w sezonie. W takim przypadku więcej jest czasu na porządkowanie. Bezdyskusyjnie jednak kuchnia musi być przygotowana na pracę na najwyższych obrotach przez kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt godzin. To wymaga konkretnych rozwiązań.
Wyposażenie a zyski
Właściciel sali, w której kuchni przygotowuje się potrawy z półproduktów lub podgrzewa dania dostarczane przez firmy cateringowe, nie ponosi tak wysokich kosztów początkowych związanych z wyposażeniem. Jednak ten właściciel nie będzie zarabiał na posiłkach tyle, ile właściciel domu weselnego, którego personel samodzielnie przyrządza całe menu.
Wydatki generowane przez posiłki zewnętrzne w dłuższej perspektywie mogą skutkować osiąganiem znacznie niższych dochodów. Urządzenie własnego, bogato wyposażonego zaplecza jest niezwykle kosztowną inwestycją. Jednak kuchnia, w której potrawa powstaje od początku do końca, pozwala stale kontrolować cały proces produkcji. A to z pewnością jest ogromną zaletą.