Ceremonia picia herbaty
Ceremonia picia herbaty kojarzy się z dalekim wschodem, gdzie spożywanie tego napoju wiąże się z przestrzeganiem szeregu zasad. Jak się jednak okazuje, picie herbaty nie jest wymysłem naszych dalekich sąsiadów – odpowiednia długość parzenia liści i zalewanie ich odpowiednią temperaturą ma bardzo duży wpływ na jej smak.
Akcesoria do picia herbaty
Przede wszystkim, do odpowiedniego zaparzenia herbaty niezbędny jest czajnik albo też inny zaparzacz. Tylko wtedy sprawnie można zaparzyć napar oraz oddzielić liście od samej esencji. Istnieje prosta zasada, mówiąca, ze przy zaparzaniu w czajniku zawsze wsypujemy jedną łyżeczkę więcej herbaty, niż ilość filiżanek, jakich chcemy z niej zaparzyć.
Zależnie od rodzaju herbaty, każdy przyrządzamy w inny sposób. I tak oto czarną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni, parzymy od 3 -5 minut, a listki wyrzucamy po jednokrotnym zaparzeniu. Czerwona herbata znowu powinna się parzyć około 5 -7 minut, a jej liście można użyć do parzenia jeszcze dwukrotnie. Zielona, znana z właściwości zdrowotnych herbata powinna być parzona zasadą 3×3 : zalewamy ją wrzątkiem po odczekaniu 3 minut, parzymy również taki sam czas, a liście można użyć jeszcze dwukrotnie – każdy z naparów ma inne, korzystne dla organizmu właściwości.
Już teraz nie napój królów, ale napój każdego – pita po śniadaniu, do kolacji, stała się obowiązkowym elementem w każdym domu. Dlatego też dobrze jest wiedzieć, że te zasady parzenia pozwalają wydobyć najpełniejszy smak z każdego rodzaju liści tego szlachetnego napoju.